Meer artikelen
Alta Langa Spumante

Alta Langa Spumante

Als je op een Italiaans terras goede sier wilt maken en trek hebt in een mousserende wijn, vraag dan is of men ook "Alta Langha Spumante" serveert. Zeker in de Noordelijke streken van Italie is deze wijn inmiddels een begrip geworden.

Zelf kwam ik voor het eerst in aanraking met de Alta Langha Spumante toen ik de wijnfamilie "Durio" leerde kennen. De voorwaarden voor de productie zijn onder andere een aanplant van Chardonnay en Pinot Noir druiven op een hoogte boven de 250 meter boven de zeespiegel. Ideaal op onze heuvel die immers een hoogte bereikt van 485 meter.

Wellicht een mooi project voor de toekomst. Tot dan ben je van harte welkom om in mijn wijnbar een fles Alta Langha Spumante te openen en proeven.

Geschiedenis

In het begin van de 19de eeuw introduceerden de graven van Sambuy de pinotdruif in Piemonte. Later werd de Pinot Noir uit Bourgogdie rechtstreeks geimporteerd, maar kon de druif in eerste instantie niet op veel belangstelling rekenen van lokale wijnmakers.

Eind 19de eeuw kwam daar verandering in toen de pioniers Giovanni Boschiero en Carlo Gancia, de verspreiding ervan in het gebied van Asti en in het gebied van Canelli bevorderden voor de productie van hun gewaardeerde mousserende wijnen volgens de klassieke methode.

Begin jaren negentig startte een groep van zeven belangrijke mousserende wijnbedrijven uit Piemonte een experimenteel project. Een experiment met als doel het produceren van een mousserende wijn via de klassieke methode die in 2001 leidde tot de oprichting van het Alta Langa Consortium. Sinds 2001 is de Alta Langha DOC erkend als eerste Piemontese denominatie die zich uitsluitend richt op de klassieke methode. In 2011 bereikte de methode de status van DOCG.

Vandaag de dag vindt je in sommige steden en dorpen unieke ondergrondse structuren voor het bewaren van flessen tijdens het raffineren. Deze zogenaamde ondergrondse kathedralen zijn in 2014 erkend als orderdeel van het 50ste Italiaanse erfgoed: de "UNESCO wijnbouwlandschappen van Piemonte: Langhe-Roero en Monferrato".

De meeste Alta Langha Spumante mousserende wijnen zijn gebaseerd op de Pinot Noir druif, soms met een percentage Chardonnay druif. Een enkeling gebruikt procentueel meer Chardonnay dan Pinot Noir. De aanplant is minimaal 4.000 wijnstokken per hectare. De oogst is handmatig. De flessen moeten minstens 30 maanden rijpen en voor de aanduiding 'riserva' zelfs 36 jaar.

Producenten en wijnen

Inmiddels zijn er talloze producten verspreid over 149 gemeentes in de Alta Langha. Deze wijnen proeven kan bijvoorbeeld in het plaatsje "Loazzolo". Vraag gerust voor meer informatie bij je verblijf.

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met , of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 18-12-2024 / Copyright © Borgo Poggio dei Fiori